Zamieszczone przez wojtisek1
Opony zimowe, jak się sprawują?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez pantolDziś się przekonałem, że w połączeniu z ABS i ujeżdżonym śliskim śniegiem spisują się nie najlepiej.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Bobek88
to jest akurat chorejeszcze sie przyznawaj !!!!
jak wracalem z gor to wlasnie jeden taki na etnich za mna jechal, gdybym nie mial duzo miejsca z przodu to by we mnie wjechalpozatym jak wszyscy przychamowali na zakrecie bo ktos skrecal to koles zatrzymal sie obok mnie na przeciwnym pasie
powiem tak:
mam to gdzies na czym kto jezdzi, ale jesli jedzie za mna to mnie to stresuje, bo taki imbecyl sam nie wie kiedy wemnie wjedzie !!
tylko kretyn w taka pogode jedzie na letnich oponach !!!!!Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co
Komentarz
-
-
NOKIAN w O1 4x4 rulezzzz!!
Własnie jestem po powrocie z Krynicy, gdzie miałem okazję przetestować nokiany w warunkach zimowych.
Opona 17" + podniesiony zawias o 1", metalowa osłona silnika, napęd 4x4 uczyniły mnie "panem zimy" w górach.
Mam duże doświadczenie w jeździe samochodami z napędem 4x4, również typowymi terenówkami, ale to jak się sprawuje O1 na śniegu to czysta przyjemność z jazdy.
Przy przyspieszaniu, wjeżdżaniu w zaspy, wyjeżdżaniu z nich i jeździe w śniegu szkodnik nie ma kompleksów i problemów (oczywiście przy zachowaniu trzeźwej oceny możliwości zaatakowania takiej zaspy czy podjazdu), nowa zimówka i napęd 4x4 daje lepszą trakcję niż pojazd z napędem "ośką" i z łańcuchami na kołach.
Ale przy hamowaniu zachowuje się już jak każdy inny wóz...
PS. A w temacie zimy i odpalania to byłem miło zaskoczony kiedy po trzech dniach postoju w temp. -17-19'C odpaliła po krótkim zakręceniu silnikiem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bobek88Moje letnie jak na razie się sprawują.
Jeszcze żadnego poślizgu niekontrolowanego jak i również nie miałem Stłuczki. Oby tak dalej .POZDRO
ja mam Michelin Alpin, 195/65 15 i są ... słabe na mokrym asfalcie i słabawe na ubitym śniegu, nie polecam, choć Frigo Dębicy były jeszcze słabsze :roll:Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bobek88Moje letnie jak na razie się sprawują.
Jeszcze żadnego poślizgu niekontrolowanego jak i również nie miałem Stłuczki. Oby tak dalej .POZDRO
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Firestone Winterhawk
Bez zarzutu.....
I wbrew zapowiedziom nie było problemu z wyważeniem zakładając je na kolejny sezon :diabelski_usmiechMartino
125 KM /272 Nm - to już było....
teraz jest duży "+"
dgw.esite.pl
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
-----------------------------------------------
PerfectService by DobryGrześWawa
Komentarz
-
-
Re: NOKIAN w O1 4x4 rulezzzz!!
A ów:
Zamieszczone przez kazik4x4podniesiony zawias o 1"
[ Dodano: Pon 05 Sty, 09 14:23 ]
Zamieszczone przez Garretja mam Michelin Alpin, 195/65 15 i są ... słabe na mokrym asfalcie i słabawe na ubitym śniegu
Komentarz
-
-
czyli ogólnie temat sumując nie ma złych opon zimowych, a nawet letnie są super mimo , że gdy "zimówka" ze 100 km/h już stoi to "letnia" jeszce ma 53km/h :!:
To nasze przedsezonowe wybieranie, zastanawianie i szukanie 20 cm krótszej drogi hamowania było o kant przysłowiowego tyłka !!
Najwqżniejsze , że wszyscy są zadowoleni i żebyśmy spotkali się w tym składzie na wiosnę wybierając letnie gumki !!
A może zimowe na lato, przeciaż też czarne i gumiaste :!: :?:NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
171 KM ; 402 Nm obr/min
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...
Komentarz
-
-
A ja nie jestem zadowolony z opon Barum Polaris 2 i prawdopodobnie będę się wystrzegał tej marki w przyszłości...
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaPoprzednie opony Barum Polaris2 195/65 R15 - nigdy więcej !!!
Jest jeszcze akcent optymistyczny: mama kupiła w tym roku koreańskie Kumho KW27 i nie mogę złego słowa powiedzieć (zobaczymy jeszcze, jak będą się zużywać).
Komentarz
-
-
Good Year UG7 - jak na razie rewelacja. Po lodzi i śniegu radzą sobie b.dobrze. Bylem ostatnio w górach, brat jechał na jakiś continentalach i nie dał rady, moje dały.
Żona w corollce ma zamontowane Firestone WINTERHAWK 2. Za tą cenę są to naprawdę fajne opony. Przyznam że dwa sezony temu w aucie służbowym miałem zamontowane opony BARUM POLARIS 2. Bałem się na nich jeździć, ale jak sie okazało, na tak tanią oponę naprawdę bardzo dobrze sobie radziły, także polecam
[ Dodano: Pon 05 Sty, 09 20:44 ]
A mam pytanie o rozmiary opon,
195/65/R15. Jednak latem chcę zamienić Matadory (na marginesie strasznie głośne opony) na jakieś nowe. Myślałem żeby założyć szerszą oponę (lepsza przyczepność, lepiej wygląda). Jak się domyślam powinienem wówczas dobrać np 205/60/R15. Czy taka zmiana powoduje np zmianę średnicy koła, a co za tym idzie, że auto jeździ np wolniej ?Octavka
Komentarz
-
-
te lepsze trzymanie to trochę złudne jestim szersza opona tym auto wolniej rusza
choć w vectrze miałem 215 szerokość i dawało autko rade
ale ja bym nie polecał zakładanie takich oponek do 15" felgi. No ale do Ciebie należy wybór. 205/55 to na 16". 205/60 15" to troche baloniasta będzie
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
Komentarz